Maja Srndović - Srbijašume

Moje ime je Maja Srndović, rukovodilac sam Odeljenja za plan i analizu Sektora za razvoj i međunarodnu saradnju Javnog preduzeće za gazdovanje šumama „Srbijašume“.
Nakon uspešno završenog Poslovnog fakulteta na Univerzitetu Singidunum i stečenog zvanja diplomiranog ekonomiste u julu 2010. godine, postala sam deo Evropskog šumarskog instituta u okviru Internacionalog master programa na engleskom jeziku i 2012. godine stekla zvanje master inženjera šumarstva-oblast šumarska politika i ekonomika. Od 2012. do 2014. godine bila sam deo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i obavljala poslove planiranja i implementacije budžeta Uprave za šume. Od jula 2014. godine nalazim se na poziciji rukovodioca Odeljenja za plan i analizu, Javnog preduzeća za gazdovanje šumama „Srbijašume“. Takođe sam student doktorskih studija Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

 

Stečeno obrazovanje na osnovnim studijama Poslovnog fakulteta u Beogradu Univerziteta Singidunum iskoristila sam na najbolji mogući način jer sam već na poslednje dve godine studija pokazala interesovanje u oblastima računovodstva i revizije. Obrazovanje koje se stiče na osnovnim studijama Univerziteta Singidunum omogućava studentima da se usko specijalizuju u skladu sa oblastima interesovanja prateći zahteve tržišta, kako bi znanje kojima raspolažu moglo da bude upotrebljeno na najbolji mogući način. Istraživanja koje sam sprovela u diplomskom i master radu usko su vezana za analizu finansijskh izveštaja i danas najveći deo posla posvećujem upravo širenju znanja iz navedene oblasti. Postignut uspeh na osnovnim studijama omogućio mi je i nastavak daljeg školovanja kako na master tako i na doktorskim studijama te sam mišljenja da mi je obrazovanje na Univerzitetu Singidunum svakako olakašalo dalje napredovanje u karijeri.
Javno preduzeće za gazdovanje šumama „Srbijašume“ osnovano je 1991. godine sa ciljem da integralno gazduje šumama i upravlja zaštićenim prirodnim dobrima i lovištima u skladu sa principima održivog šumarstva i profitabilnosti, uz povećanje šumovitosti i unapređenje postojećeg šumskog fonda Republike Srbije. Preduzeće zapošljava preko 3200 radnika u okviru koga posluje 20 delova preduzeća.

 

Odeljenje za plan i analizu, u okviru Sektora za razvoj i međunarodnu saradnju, vrši izradu Godišnjeg programa poslovanja kao jednog od najvažnijih dokumenata Preduzeća. Tim u kome radim čine mladi i energični ljudi te uspešno obavljamo poslove izrade proizvodno-finansijskog plana Preduzeća, plana nabavki, plana investicija kao i izradu izveštaja i analiza navedenih planova. Funkcija poslovnih planova jeste i kontrola poslovanja preduzeća. Upoređivanjem planskih ciljeva i ostvarenih rezultata dobija se realna slika Preduzeća, dok se praćenjem i analizom ekonomskih procesa osigurava analitička osnova za reviziju i izmenu planova.
Odgovornost koju nosi pozicija na kojoj se nalazim je svakako značajna, ali izazove je moguće uspešno savladati ako ste spremni na stalno učenje, deljenje znanja, ulaganja u timski rad i odricanja radi daljeg napredovanja.

 

Intervjue sa uspešnim diplomcima Poslovnog fakulteta u Beogradu, Univerziteta Singidunum objavljivaćemo u narednom periodu na sajtu fakulteta i Centra za razvoj karijere. Ukoliko želite da podelite sa nama Vaše poslovne uspehe pišite nam na alumni@singidunum.ac.rs.