Naši diplomci: Marko Ognjanović, Hotel Intercontinental Ljubljana

Ja sam Marko Ognjanović, diplomirani ekonomista za hotelijerstvo. Završio sam Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment univerziteta Singidunum.

Na mestu nekadašnjeg hotela Intercontinental na Novom Beogradu, nikao je hotel Crowne Plaza kao deo Interkontinental grupacije, jedne od najvećih hotelskih korporacija na svetu. Delta nekretnine, koje posluju u sklopu Delta Holdinga, započele su renoviranje i adaptaciju u 2012. godini, a to je bila najveca investicija u Srbiji u 2013. godini u kojoj je zvanično hotel i poceo da radi pod brendom i imenom Crowne Plaza. To je grandiozan hotelski objekat povrsine 33000 kvm sa 416 soba,12 konferencijskih sala i izmedju ostalog i najvecim hotelskim bazenom u Srbiji.


Moje radno mesto u ovom hotelu bilo je Supervizor housekeeping-a i podrazumevalo je niz vrlo odgovornih duznosti i rad u 2 smene. U toku dvoipogodisnjeg rada moj profesionalni razvoj odvijao se vrlo dinamicno, a narocito je znacajno bilo iskustvo koje sam stekao radeći sa ljudima i sarađujući sa zaposlenima u skoro svim segmentima ovog hotela. Tu su takođe i treninzi koje sam prošao, među kojima bih istakao progam IHG groupacije Leading Others, u trajanju od 6 meseci, a koji je namenjen mladim supervizorima i menadzerima da steknu potrebna znanja u radu sa ljudima. Tu su takodje bili značajni i online IHG treninzi kao sto su Housekeeping professional, Front-office professional i Problem handling i mnogi drugi.

Vest - Intercontinental Ljubljana - 2


Nakon svega svoj profesionalni radni put nastavio sam u novootvorenom Hotelu Intercontinental u Ljubljani u kojem radim od septembra 2017.godine na istom random mestu, gde takođe imam priliku da steknem brojna nova iskustva, u hotelu sa 5 zvezdica. Ovaj hotel je svakako jedan od najluksuznijh hotela u regionu, a cilj našeg tima je da vrlo brzo postanemo najbolji Intercontinental hotel u Evropi. Rad u drugoj zemlji je za mene, osim profesionalnog izazova dodatno i novo iskustvo rada u sredini, koja se po svom kulturoloskom i socijalnom miljeu razlikuje od onoga odakle dolazim.

 

Svakako da mi je studiranje na Univerzitetu Singidunum u velikoj meri pomoglo da se opredelim u kom pravcu će se odvijati moj dalji profesionalni razvoj, odnosno kakav će biti moj karijni put.

Pre svega tu mislim na stečena teorijska znanja, a zatim i praktična uputstva profesora, odnosno iskustvo koje su profesori tokom svojih predavanja nama kao studentima prenosili.

Konačno tu je i stručna praksa, koja je mene lično, definitivno dovela na put ka specifičnom poslu u hotelijerstvu kojim se sada i bavim. Zapravo fakultet je nama,svojim studentima, obezbedio praksu u hotelima,a meni je praktična obuka bila omogucena u Hotelu Zira. Vreme koje sam tamo prveo na praksi radeći na raznim poslovima učinilo je da se konačno opredelim za svoje buduće zanimanje.

Vest - Intercontinental Ljubljana - 3

Takođe bih istakao i činjenicu da je mojoj generaciji studenata bilo omoguceno da dodatno učimo i treći strani jezik, tako da sam bio u prilici da pored engleskog, ruskog, nemackog i grčkog, koje sam već govorio, steknem i osnovno znanje španskog jezika.

Sveukupno od velikog znacaja bila je činjenica da sam kao student Univerziteta Singidunum, sve vreme tokom studija imao potpuni doživljaj konstantne pripadnosti svojoj generaciji studenata, koji se obrazuju na ovoj visokoskolskoj ustanovi, te da sam i nakon završetka studija očuvao konakte i prijateljstva sa koleginicama i kolegama moje generacije.

Korišćene fotografije hotela Interkontinental Ljubljana. 

Marko Ognjanović
HOUSEKEEPING SUPERVISOR
InterContinental Ljubljana
Slovenska cesta 59
1000 Ljubljana, Slovenia
E: marko.ognjanovic@ihg.com