Dejana Uskoković - Ambasada Katara

 Zovem se Dejana Uskoković. Diplomirala sam 2014. godine na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum u Beogradu sa najvišom ocenom. Uvidevši da se danas zahteva i ceni diploma višeg stepena, završila sam i master studije na smeru za marketing i trgovinu na istom Univerzitetu.

 

Tokom tri godine studija, zahvaljujući svom uspehu, bila sam stipendista Univerziteta Singidunum i tako stekla priliku da budem deo svih vannastavnih aktivnosti, od predavanja, konferencija, sajmova do takmičenja. Sve te aktivnosti, pomogle su mi da steknem nova znanja i veštine, koje se ne mogu naučiti u teoriji.

 

Fakultet u trećoj i četvrtoj godini studija organizuje obaveznu praksu u hotelima, turističkim agencijama, avio kompanijama, restoranima. Svoju praksu sam obavila u avio kompaniji Montenegro Airlines i IN hotelu. Ona mi je pomogla da spoznam svoja znanja u praksi i da ih nadogradim.

 

Dve godine tokom studija, sam volonterski pisala za časopis Turistički svet. To je bilo jedno potpuno novo iskustvo, koje mi je pomoglo u smislu boljeg izražavanja i iskazivanja mišljenja. Na čelu sa glavnom urednicom, Ljiljanom Rebronjom, svake godine organizovali smo Forume hotelijera u Privrednoj Komori Srbije. Bavili smo se aktuelnim temama iz oblasti hotelijerstva i na njima su učestvovali eminentni ljudi iz ove delatnosti. Moram reći da je bila čast biti deo takve organizacije.

 

Na sajtu Univerziteta Singidunum sam se redovno informisala o praksama na koje se dodatno mogu prijaviti, pa sam tako 2013. godine, na sajmu turizma radila za turističku agenciju Kontiki Travel. Tamo sam ostvarila nove kontakte i između ostalih, upoznala vlasnike jednog hotela na Majorci, gde sam kasnije tog leta i radila. Rad na ekskluzivnom ostrvu, kao što je Majorka, bio je škola za dalje napredovanje i usavršavanje.

 

Nakon završetka studija, odlučila sam da se prijavim za praksu u najelitnijem hotelu, Hyatt Regency u Beogradu. Oglas sam takođe videla zahvaljujući Univerzitetu Singidunum, koji sa njima sarađuje. Prošla sam dosta sektora, ali sam se najviše zadržala na recepciji. Nakon četiri meseca prakse, ostala sam tamo da radim. Ono što sam naučila tokom godinu ipo dana u hotelu Hyatt, zaista je neprocenjivo i na tome sam im mnogo zahvalna.

 

Već skoro dve godine radim u Ambasadi Države Katar, koja je prvi put u Srbiji otvorena početkom 2015. godine. Veoma sam srećna što sam deo „prve postave“ jedne Ambasade u Beogradu. Imam širok spektar zaduženja, od serviranja pića, dočekivanja gostiju, prevođenja računa, recepcijskih poslova do overe dokumenata i izrade viza.

 

Plan mi je da napredujem i da se usavršavam, što preporučujem studentima koji tek treba da stiču svoja znanja i veštine. Takođe, posavetovala bi ih, da učestvuju u dodatnim aktivnostima, koje im Univerzitet organizuje tokom studija, jer će im to svakako koristiti i kasnije ih izdvojiti u odnosu na ostale kandidate koji apliciraju za isti posao.